Aktiv areal as
  • Forsiden
  • Tjenester
    • Lekeplass kontroll
    • Sluttkontroll av nyanlegg
    • HIC Testing
    • HMS system med sjekklister
  • Om oss
  • Spørsmål & Svar
  • Kontakt oss
  • Ønsker pristilbud

Linker/spørsmål og svar/enkel forklaring


Forskrift lekeplassutstyr
Produktkontrolloven
Kontakt oss
Norsk standard
Kurs regi BPI

Spørsmål med svar


Finnes det en egen godkjenningsordning for lekeplassutstyr?  Svar: Nei, det finnes ingen godkjenningsordning for lekeplassutstyr. Tilbyder/eier er selv ansvarlig for at utstyret er i henhold til regelverket, se produktkontrolloven, lekeplassforskriften og interkontrollforskriften.

Hvem har ansvaret for at lekeplassutstyret er sikkert?  Svar: Eier av lekeplassutstyret har ansvaret for at utstyret blir kontrollert, og vedlikeholdt slik at sikkerheten opprettholdes. Produsenten/leverandøren av lekeplassutstyret er ansvarlig for å levere sikkert utstyr som er ihenhold til gjeldende regelverk. Dersom produsenten, importøren eller distributøren vet eller burde vite at lekeplassutstyret som er gjort tilgjengelig for bruker utgjør en uakseptabel risiko for helseskade, skal han straks informere myndighetene om dette.

Har jeg som eier et ansvar for at lekeplassutstyret er sikkert?  Svar: Ja, det heter i lekeplassforskriftens § 16 at den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes. Les FDV dokumenter til lekeplassutstyret. Om du ikke har FDV dokumenter, får du det av leverandøren av lekeapparatet.

Hvordan kan jeg oppfylle mine plikter som ansvarlig for lekeplassen?  Svar: I tillegg til å oppfylle lekeplassforskriften skal alle som er ansvarlige for lekeplasser ha et velfungerende internkontrollsystem i medhold av internkontrollforskriften. Produsenter av lekeplassutstyr skal dokumentere hvordan et lekeplassutstyr skal forvaltes driftes og vedlikeholdes (FDV) på best mulig måte. Her brukes Norsk Standard 1176 og 1177 som grunnlag.   

Hvilken rolle har lekeplasskontrollørene?  Svar: Lekeplasskontrollører ufører kontroll av lekeplassutstyr på vegne av eierne av utstyret. De aller fleste eiere av lekeplassutstyr har ikke kompetanse på gjeldene regelverk, og ønsker å leie inn tjenesten. En sertifisert lekeplassinspektør er underlagt et sertifiseringsorgan, som kontinunerlig følger opp kvaliteten på lekeplassinspektørene. 

Kan en velforening være ansvarlig for sikkerheten til lekeplassutstyret når kommunen eier lekeplassen?  Svar: Ja, det finnes flere eksempler på at velforeninger har påtatt seg et slikt ansvar ved å tilgjengeliggjøre lekeplassutstyr, men kanskje uten å ha satt seg inn i hvilke plikter et slikt ansvar fører med seg, blant annet kravet til å ha et internkontrollsystem. Myndighetenes anbefaling er at det skriftlig-gjøres en avtale mellom kommunen og velforeningen som klart angir hvem som har ansvaret for vedlikeholdet og sikkerheten på lekeplassen.

Kan vi som barnehage/skole/velforening montere lekeplassutstyr selv/ på dugnad?  Svar: Ja, ingen kan nekte deg å montere eget ustyr, men det vektlegges at det er viktig å bruke monteringsanvisninger som skal følge utstyret ved kjøp. Dersom man er usikker bør denne jobben overlates til personer med fagkompetanse da feilmonteringer kan bidra til at utstyret får farlige feil og mangler.

Er lekeplassutstyr som naturbarnehagen har laget i skogen omfattet av lekeplassforskriften?  Svar: Ja, i henhold til lekeplassforskriftens § 4 er lekeplassutstyr "alle installasjoner og/eller delkomponenter med tilhørende underlag, som er konstruert, produsert eller markedsført med denhensikt å bli installert på lekeplasser, med sikte på individuell eller kollektiv lek. En lekeplass er ihenhold til samme paragraf; "ethvert areal, opparbeidet eller naturlig, som er tilgjengelig og som er tilrettelagt for barns lek".

Er kunstverk og naturmaterialer å anse som lekeplassutstyr?  Svar: Kunstverk og naturmaterialer er i utgangspunktet ikke å anse som lekeplassutstyr. Kunstverk/naturmaterialer er imidlertid omfattet av lekeplassforskriften når materialene er en integrert del av lekeplassutstyret og plasseres på et lekeområde med formål om at barn skal leke med eller på en tilvirket konstruksjon. Steiner og trær etc. som fra naturens side hører hjemme på lekeplassområdet er ikke omfattet av lekeplassforskriften. Dette legitimerer likevel ikke en ansvarsfraskrivelse for nødvendige risikovurderinger hos den somdesigner, er ansvarlige for eller tilrettelegger en lekeplass der kunstverk og naturmaterialer plasseres.
​
​Kan du forklare mer om HIC måling av falunderlaget? Svar:
Skader forårsaket av fall fra lekeplassutstyr skyldes en rekke årsaker. Det antas at de mest alvorlige skadene er hodeskader. På grunnlag av statistisk analyse av tilgjengelig data er hodeskadekriteriet (HIC) med et tolleransenivå på 1000 brukt som øvre grense for alvorlighetsgrad av hjerneskade som antas å ikke ha funksjonsnedsettende eller livstruende virkning. Ved å bruke HIC- mål som sikkerhetskriterium måles bare hodets bevegelsesenergi når det treffer støtflatens underlag. Dette vurderes som den beste tilgjengelige metoden for å forutsi sannsynligheten for hode skader ved fall. Underlag som tilfredsstiller prøvingskravene i NS-EN 1177 , anses å være i samsvar med kravene til støtdemping i NS-EN 1176-1.

​Hva  er 1000 HIC? Svar:
HIC verdi på 1000 er bare ett datapunkt på en kurve for alvorlighetsgrad av risiko, der en HIC på 1000 tilsvarer 3% sjanse for en kritisk skade , 18 % sannsynlighet for en omfattende hodeskade, 55% sannsynlighet for en alvorlig hodeskade, 89% sannsynlighet for en moderat skade, og 99,5% sjanse for en lettere hodeskade, på en gjennomsnittlig voksen mann.

Enkel forklaring

Aktiv Areal AS, Steinsnesveien 19, 3187 Horten | Tlf: 41857788 | E-post: esten@aktivareal.no 
Utviklet av AGS IT-partner